Vánoční sušenky s pomerančem a kardamomem

Co by to bylo za Vánoce bez úžasného cukroví...

servings

Počet porcí

24

preparation

Doba přípravy

Příprava 40min, pečení 8min

Ingredience

  • 250 g hladké mouky

  • 8 semínek kardamomu

  • 100 g cukru moučka

  • 150 g studeného másla

  • 1 pomeranč

  • 1 žloutek z většího vejce

  • 1 lžička studené vody

  • 100 g bílé čokolády

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Příprava: Prosejte mouku. Ve hmoždíři rozdrťte kardamom na sypký prášek. Vyndejte studené máslo. Jemně nastrouhejte kůru pomeranče.
  2. Předehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů, stupeň 4 u plynové trouby) a připravte si dva plechy s pečicím papírem.
  3. Smíchejte mouku, rozdrcený kardamom a cukr.
  4. Do směsi přidejte máslo a míchejte, dokud směs nebude připomínat konzistencí strouhanku.
  5. Přidejte pomerančovou kůru, žloutek a vodu. Zpracujte směs do tuhého těsta.
  6. Těsto nechte uležet v ledničce po dobu asi 20 minut.
  7. Pracujte vždy jen s polovinou těsta. Vyválejte těsto do tloušťky zhruba 3 mm.
  8. Vykrajujte sušenky. Celkem byste jich měli mít asi 24.
  9. Vykrájené kousky pokládejte na plech s rozestupem asi 2 cm.
  10. Špejlí vytvořte otvor v sušenkách, kterým provlíknete stužku.
  11. Nechte vychladit v ledničce asi 10 minut. Sušenky se zpevní. Pečte 7-8 minut, dokud nezezlátnou na okrajích. Poté je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout.
  12. Znovu vytvořte otvor na stužku, dokud jsou sušenky horké a křehké.
  13. Nalámejte čokoládu do misky a nechte ji rozehřát.
  14. Rozehřátou čokoládou ozdobte sušenky. Použijte zdobící sáček.
  15. Provlékněte sušenky přízí nebo stuhou a zavěste na stromeček.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments