Ingredience
200 g hladké mouky
125 g másla
1 lžíce krupicového cukru
1 velký žloutek
1 polévková lžíce vody
pudink
4 lusky kardamonu
1 vejce
6 hrušek
80 g krupicového cukru
2 lžíce jablečné šťávy
1 lžíce hladké mouky
Postup
- Chcete -li těsto křehké, ve velké míse rozetřete máslo pomocí špičky prstů do mouky, dokud nebude připomínat jemnou strouhanku.
- Prosejte moučkový cukr, promíchejte, aby se vše spojilo, poté přidejte žloutek a zalijte vodou.
- Směs spojte rukama a několikrát promíchejte, aby vzniklo vláčné těsto.
- Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
- Na náplň dejte do mísy hrušky, kardamom, cukr, jablečný džus a mouku a promíchejte.
- Zahřejte troubu na 190 ° C/375 ° F/plyn 5 (170 ° C pro horkovzdušné trouby).
- Odřízněte třetinu těsta a zabalte do potravinové fólie.
- Z každého kousku těsta vyválejte zbylé těsto a vyložte ho jedním koláčem o průměru 20 cm x 4 cm. Nechte 10 minut vychladnout.
- Rozválíme zbylé těsto a nakrájíme na 9 proužků na jeden koláč, asi 2 cm široký.
- Koláčovou misku naplňte hruškami a poté okraj potřete rozšlehaným vejcem. (Pokud děláte více než jeden koláč, rozdělte hrušky a vejce mezi pokrmy.)
- Na vrch koláče položte svisle 6 proužků těsta, poté vodorovně protkejte další 3 a vytvořte mřížku.
- Ořízněte okraje a zatlačte dolů, aby se utěsnily. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem.
- Pečte 35-40 minut dozlatova.
- Vyjměte a nechte 5 minut odstát.