Ingredience
5 středně velkých vajec
5 lžic třtinového cukru Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Není zdravější náhradou klasického cukru, ale vyniká karamelovou chutí a vůní. Na přípravu dezertů je ideální volbou.lžička vanilkového extraktu
5 lžic horké vody
120 g hladké mouky
60 g hladké celozrnné mouky
lžička kypřicího prášku (nemusí být)
Na krém:
500 g mascarpone Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Sice patří mezi tučnější sýry, ale výjimečně a v rozumném množství si ho dopřát můžete. Vždy se zamyslete, kolik ho ve skutečnosti sníte v jedné porci. Často pak může být snědené množství zanedbatelné.400 g řeckého jogurtu s 0 % tuku Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Sahejte po tom pravém, který je hustý díky unikátní receptuře. Jogurty “řeckého typu” se vyrábí z menšího množství mléka a obsahují více syrovátky, krém se vám s nimi roztékal.2 lžíce třtinového cukru
semínka z 1/2 vanilkového lusku
Na dokončení:
1 lžíce jahodového džemu bez cukru
Tip od Karolíny: Obsahují o něco více vitaminu C, než tolik vyzdvihovaný citrón nebo grapefruit. Jsou prvním ovocem, které na jaře dozrává.trocha moučkového cukru na poprášení
Postup
- Troubu předehřejte na 175 °C, kulatou formu na dort vyložte pečícím papírem.
- Než se trouba nahřeje, oddělte si bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší mísy spolu s cukrem a vanilkovým extraktem a začněte šlehat. Postupně zašlehávejte po lžících horkou vodu, žloutky nabydou na objemu a lépe se našlehají.
- Zvlášť si vyšlehejte dotuha bílky. Poté je opatrně gumovou stěrkou zapracujte do našlehaných žloutků a po částech do mísy začněte prosívat obě mouky s kypřicím práškem. Suché ingredience jen lehce vmíchávejte krouživým pohybem zápěstí pomocí gumové stěrky, ať vám bílky spadnou co nejméně.
- Přesuňte opatrně do formy, vložte do trouby a snižte teplotu pečení na 160 °C. Pečte přibližně 30 minut, poté korpus zkontrolujte dřevěnou špejlí. V případě, že na ní neulpívá syrové těsto ani lepivé drobečky, máte hotovo. Korpus vyjměte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte mascarpone s řeckým jogurtem, přidejte semínka z vanilkového lusku a třtinový cukr. Vychladlý korpus seřízněte, aby byl rovný a navrstvěte na něj připravený krém.
- Navrch krému dejte na pár míst malou lžičkou jahodový džem a kulatou plochou lžičky jím udělejte v krému “mramorování”. Nakonec dort ozdobte jahodami a jemně poprašte moučkovým cukrem.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.