Steak na salátku s pečenými rajčaty od Cat & Cook

Tento skvělý zdroj bílkovin a delikatesu z našich surovin připravila Cat&Cook.

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut + 60 minut až 2 dny (naložení steaků)

Ingredience

  • Marináda
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky ketjap manis nebo sojové omáčky
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 2 snítky tymiánu nasekaného najemno
  • Zálivka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • Dip
  • 2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička olivového oleje
  • Sůl, pepř
  • Steak
  • 2 ks hovězí svíčkové (cca 180 g/ks)
  • Olivový olej vhodný na smažení
  • Keříčková cherry rajčata
  • ½ avokáda
  • Ředkvičky
  • Směs salátů (např. polníček, špenát a rukola)
  • Sůl, pepř
  • Na posypání
  • Směs zdravých semínek (slunečnicová, dýňová, lněná..)

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Steakové maso vložte do silnějšího sáčku, přidejte ingredience na marinádu a v uzavřeném sáčku promněte rukama. Marinujte 24 hodin v ledničce, pokud nemáte čas, postačí dvě hodiny. Hodinu před přípravou maso vyndejte z lednice, aby došlo pokojové teploty.
  2. Maso z obou stran lehce otřete od marinády, aby se nepřipálila. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte na nejvyšší stupeň (bez oleje). Steak lehce potřete z obou stran olejem a položte na suchou rozpálenou pánev. Opékejte, dokud se maso samo nepustí, poté otočte a opékejte ještě minutu. Ke steakům přidejte ještě dva stonky keříčkových rajčat a vložte do trouby.
  3. Mezitím si připravte zálivku, kterou polijete salát. Prošlehejte citrónovou šťávu s olejem a ochuťte pepřem a solí. Na dip smíchejte všechny ingredience v misce a promíchejte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Avokádo nakrájejte na menší kousky. Smíchejte s omytými listy salátu.
  4. Maso propečte ideálně na medium rare. Teploty jsou uvedeny níže. Steak vyndejte z trouby, přendejte na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout. Steak osolte, opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky. Podávejte se salátkem politým zálivkou, s pečenými rajčaty a dipem. Na závěr můžete své dílo posypat zdravými semínky. ;)
  5. Propečenost hovězích steaků 51 stupňů = rare 54 – 56 = stupňů medium rare 61 stupňů = medium Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.
  6. Tento recept pro vás s láskou připravila Cat&Cook.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments