Selekce lahodných šumivých vín na Vaši silvestrovskou oslavu od FoodMILLBlog


Máme těsně před koncem roku 2018 a jistě každý z Vás, který holduje šumivým vínům, sektům, šampaňským a proseccům, bude mít naspěch, aby si včas nakoupil láhve pro své radovánky a neopomenutelný přípitek Nového roku 2019. Možná většina z Vás, co pije tento druh vín po celý rok, má jasno z pohledu chuti, ceny a původu daného vína.

Já jsem pro Vás vybral dva produkty ze selekce M&S, které mi přišly zcela osobité, ale i pro názorné popsání rozdílů zásadní. První láhev je OUDINOT Champagne z francouzského městečka Epernay, kolébky proslulého šampaňského, a druhá láhev je ze slunného regionu katalánska a jedná se o růžové šumivé víno Cava.

Šumivá vína, sekt, šampaňské či perlivé víno…. Co mají tato vína společného? V čem jsou jiná oproti klasickým červeným, bílým nebo růžovým vínům? Není to v barvě, je to v jejich konzistenci. Tato vína mají jedno společné a to jsou bublinky. Než však necháte “bouchnout” sekt či šampaňské, je dobré vědět, jakou kvalitu šumivého vína pijete. Protože co si budeme povídat, nejsou bublinky jako bublinky. A že je mezi nimi rozdíl, to si povíme v rychlosti níže.



Když se řekne “Champagne”:

Zaměříme-li se na pravé šampaňské, tak s klidným svědomím mohu říci, že hlavním rozdílem je, že pravé šampaňské pochází pouze z vinařské oblasti Champagne-Ardenne, která se nachází v severovýchodní Francii. Kvalitní šampaňské samozřejmě poznáte podle ceny a zpravidla i podle kvalitní láhve, neboť ceny začínají zpravidla někde od 500 korun a postupují výše, o čemž svědčí jejich kvalita, tradice, určitý výběr vinné odrůdy a doba zrání v láhvi. U pravého šampaňského, tj. z oblasti Champagne, platí striktní výběr odrůd. Míchají se nejčastěji tyto tři odrůdy vína: Chardonnay, které se vyznačuje jemným aroma a výraznou kyselinkou. Tato odrůda zraje pomalu a přináší svěží květinové a ovocné tóny. Pinot Noir přináší aroma připomínající vyzrálé ovoce a tím dává šampaňskému potřebnou sílu a tělnatost. A v neposlední řadě i odrůda Pinot Meunier, které se mezi vinaři říká “mlynářka”, která dvě zmíněné odrůdy doplňuje. Hned je určitě jasné, proč má šampaňské svou důležitou roli a v neposlední řadě i velkou historii, která sahá až do 17. století, kdy byl u zrodu šampaňského Don Perignon, benediktinský mnich, ale to je na jinou a mnohem delší kapitolu.



Když se řekne “CAVA”:

Cava je druh šumivého španělského vína s označením původu, kde bylo víno vyrobeno. Může být bílé i růžové a je vyráběné tradiční metodou pro oblast katalánska, především v provinciích Barcelona a Tarragona. Historie kolem tohoto šumivého španělského vína je mladší a sahá až do druhé půli 19. století. Nepochybně bylo šampaňské jistou předlohou pro vznik šumivého vína CAVA. Svědčí o tom i několik pokusů a použití stejných metod a vinařských odrůd. Bohužel kolem roku 1887 napadla vinnou révu v oblasti katalánska vinařská choroba “Mšička révokaz” neboli “Phyloxéra” a musela se pěstitelská produkce v této oblasti vrátit do lokálních bílých odrůd, čímž se později stala charakteristickým a originálním prvkem pro svůj finální vývoj Cavy. Mimojiné Cava měla několik sporů s Francií ohledně názvů “šampaňské”, proto až v roce 1972 konsorcium pro šumivá vína ve Španělsku ustanovila pevný název: “vino de cava”. Můžeme s nadsázkou říct, že Cava je: “španělská sestra Champagne”. Cava se vyrábí především z odrůd Macabeu, Parellada a Xarel·lo. Mohou v ní však být také hrozny Pinot noir, Subirat nebo Chardonnay, které byly poprvé použity v Cavě vyrobené roku 1981. Metoda tradiční výroby Cavy využívá stejné procesy jako při produkci šampaňského, tzv. méthode champenoise, přizpůsobené domácím modifikacím oblasti Penedès a dalším španělským oblastem její produkce. Vy si jej můžete dopřát kdekoliv ve Španělsku, ale i u nás. Produkce je velice vysoká a za úspěchem stojí dobrý poměr kvality a ceny.



CHAMPAGNE OUDINOT, Epernay, cuvée brut, M&S

Oudinot vám nabídne suché a elegantní šampaňské s vůní bílých květů a kandované citrusové slupky a chutí čerstvého citronového ovoce s lehkým smetanovo krémovým koncem, typickým pro šampaňské. V této láhvi najdete pouze směs hroznů odrůdy Chardonnay ze slavné viniční oblasti Côte des Blancs, kousek od nedalekého městečka Epernay. Dozrává v místních kamenných sklepích v samotném historickém městečku Epernay po dobu tří let. Prvotřídní chuť a jiskru tohoto šampaňského zaručuje výrobce Sue Daniels, který už pro M&S od roku 1998 vyrábí verzi Oudinot. Podávejte jej jako aperitiv, výborně se hodí k mořským plodům, rybám nebo třeba také kuřecímu risottu.

Objednat online



CAVA, Heretat El Padruel, Rosé Brut, M&S

Na první pohled po nalití do sklenice Vás zaujme a možná nadchne sytě růžová barva. Je to způsobeno i tím, že tato Cava se skládá z 90% z lokální červené odrůdy Trepat a z 10% z francouzské odrůdy Pinot Noir. Kombinace je opravdu pozoruhodná a dokonalá. Cava pochází z oblasti Penedes ve východní části Španělska, kde tyto staré kopcovité vinice přihlíží ke Středozemnímu moři a jsou ochlazovány mořským větrem. Tradiční odrůda Trepat má tak zcela ideální podmínky pro svou charakteristickou svěží a živou chuť.

Vinař Javier Brunet vytvořil vyvážené a velice okouzlivé šumivé víno, které chutná po jahodách a granátových jablkách a vytvořil jej stejným způsobem jako šampaňské. Jeho barva i chuť jsou prostě delikátní. Víno má vyvážené tělo s příjemným perlením. Ještě Vás musím minimálně pozastavit nad tím, jakou výhodnou cenu tento oceněný produkt (bronzová medaile 2016 IWSC) má. Toto šumivé víno je ideální na rozjezd jakékoliv párty nebo oslavy a výborně se hodí k finger foods a salátům, popřípadě i rybím tatarákům.

Objednat online


Přeji Vám Všem krásné a pohodové Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2019, hodně zdraví, dobré nálady a úsměvu na tváři a neposlední řadě kvalitní požitek z pití.

Článek pro vás zpracoval Milan Juřica.


Fotografie nafotilo Crea Studio.