Vánoční trifle od Cat & Cook

Trifle jsou tradičním anglickým dezertem. Připravte si je podle receptu od Cat & Cook. Přejeme Vám dobrou chuť!

servings

Počet porcí

15 porcí

preparation

Doba přípravy

180 minut

Ingredience

  • 200 g cukrářských piškotů
  • Kvalitní šlehačka ve spreji
  • Perníkové brownie (recept dále)
  • Čokoládový pudink (recept dále)
  • Karamelové mascarpone (recept dále)
  • Pekanové (či jiné) ořechy
  • Sladký popcorn na ozdobu (např. kokosový)
  • Perníkové brownie
  • 115 g másla
  • 220 g min. 70% čokolády
  • 200 g třtinového nebo tmavého muscovado cukru
  • 2 vejce (vel. L)
  • Lžička přírodního van.ilkového aroma
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 30 g hl. mouky
  • Hrst nasekaných oříšků (pekany, vlašské)
  • Špetka soli
  • Čokoládový domácí pudink
  • 750 ml mléka plnotučného
  • 68 g kukuřičného škrobu
  • 3 – 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 žloutek z velkého vejce
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • Vanilková šlehačka
  • 500 ml šlehačky 30 – 40%
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • Mascarpone s karamelem
  • 500 g mascarpone
  • 300 g slaného karamelu M&S

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Perníkové brownie: Troubu si předehřejte na 165 stupňů. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu. Až bude směs rozpuštěná a spojená, sundejte z ohně a přidejte cukr, vejce a vanilku. Pokud používáte ořechy, přidejte je teď. Řádně promíchejte a přidejte sůl a mouku. Tu jen lehce vmíchejte stěrkou. Pečte ve střední části trouby asi 40 minut. Pozor, brownie by nemělo být zcela dopečené, ale pěkně vlhké uvnitř.
  2. Čokoládový domácí pudink: Většinu mléka si ohřejte v kastrůlku. Část studeného mléka si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, škrob a žloutek. Když se mléko bude blížit varu, přilijte k němu směs se škrobem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, není zapotřebí ho dlouho převařovat. Hustotu můžete případně doladit mlékem. Pudink přelijte do mísy a přikryjte fresh fólií tak, aby se dotýkala pudinku (musí se na něj přilepit). Zabráníme tak vytvoření škraloupu. V tomto stavu ho nechte zcela vychladnout.
  3. Vanilková šlehačka: Do vychlazené mísy nalijte smetanu a přidejte semínka z vanilkového lusku. Šlehejte ručně metlou, ručním šlehačem nebo ve stolním mixéru střední rychlostí asi jednu minutu. Až bude šlehačka trochu hustá, přidejte cukr a šlehejte, dokud se nezačnou tvořit špičky. Buďte opatrní, ať šlehačku nepřešleháte.
  4. Mascarpone s karamelem: Mascarpone lehce promíchejte lžící a přidejte slaný karamel. Nemíchejte moc dlouho, aby se směs nesrazila.
  5. Do velké sklenice (cca 4 litry) nebo do 15 malých postupně naskládejte na kostičky nakrájené brownie, pudink, krém, šlehačku, oříšky a vanilkovou šlehačku. Nakonec ozdobte šlehačkou ve spreji a popcornem.
  6. Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.