Když to dá Petr, dáte to i vy: Babiččino cukroví

Jedno sousto stačí k tomu, abyste se vrátili v čase do dětství. Recept na babiččino vánoční cukroví je rodinný poklad, o který se s vámi rád podělím… Pokud chcete…

servings

Počet porcí

4

preparation

Doba přípravy

3 hodiny

Ingredience

  • Linecké stromečky
  • 125 g bílé pšeničné mouky
  • 70 g povoleného nesoleného másla
  • 45 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 citronu (kůra a šťáva)
  • 20 g extra džemu z černého rybízu
  • Ledovky
  • 250 g bílé pšeničné mouky
  • 75 g povoleného nesoleného másla
  • 50 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 citronu (šťáva)
  • trochu mletých ořechů
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 25 g cukru
  • 15 g bílé pšeničné mouky
  • 60 g povoleného nesoleného másla
  • 25 g cukru
  • 100 g hořká čokoláda na vaření
  • 50 g nesoleného másla
  • 50 g mandlí
  • Pomůcky
  • Pečící papír a vykrajovátka

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Vyhrňte si rukávy (doslova) a pusťte se do toho! Mouka by totiž mohla způsobit dost nepěkné mapy na vašem drahoceném oblečení (proč jen mi to tolik připomíná scénu ze Sexu ve městě, kde Charlottě ulpí červená zavařenina na bílé sukni od Ralpha Laurena?) No nic… Nejprve se pusťte do těsta. A začněte s tím jednodušším. Do mísy dejte mouku, na kostky nasekané povolené máslo, cukr, žloutek, citronovou šťávu a na jemno nastrouhanou a nakrájenou kůru (je důležité ji ještě drobně nakrájet, jinak vám bude dělat neplechu při vykrajování). Cítíte tu vůni? Inu tak se do ní ponořte (rukama). A hňácejte a hňácejte. Dejte si na čas. Těsto musí být hladké a barevně sjednocené. Pokud použijete opravdu dobré vajíčko (bio), bude i krásně žluté. Hotovo? Vytvořte z těsta kuličku, zabalte ji do potravinové folie a nechte v lednici odpočívat. Pokud se nechcete utopit v hoře nádobí, mísu umyjte a ihned pokračujte s ledovkami. Opět do ní dejte všechny ingredience - mouku, máslo, cukr, vejce (tentokrát celé), prášek do pečiva, citronovou šťávu a mleté ořechy. Dejte jich tam od oka (tohle jsem vždycky nenáviděl, když mi to babička říkala, ale vy to zvládnete, jako jsem to zvládl já). A hňácejte. Pokud je těsto řídké, přidejte ořechy, pokud naopak příliš sypké, přidejte kapku mléka. Hotovo? Pak opět vytáhněte potravinovou folii a těsto ve tvaru kuličky nechte odpočívat. Tak hodinku.
  2. Linecké těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na čtyři části a ty na pomoučeném válu rozválejte. Máte váleček, že ano? Pokud ne, určitě si vystačíte se skleničkou (vloni jsem místo mašlovačky použil štětec na oční stíny a taky to šlo:). Těsto by mělo být silné maximálně 5 milimetrů. A vykrajujte formičkou vykoupanou v mouce. Já dělám stromečky, vy klidně můžete sáhnout po kolečkách, hvězdičkách, čemkoliv. Důležité je, aby se do formičky vešla ještě jedna menší, abyste mohli vrchní díly perforovat. Samozřejmě to má své opodstatnění - zavařenina bude po spojení dvou částí vidět. Vykrájejte stejný počet plných a stejný počet perforovaných kousků, průběžně je umisťujte na pečící papír a když budete mít plech naplněný, šup s ním do předehřáté trouby na 170 stupňů. Tam cukroví nechte péct do zlatova. Nevím to jistě, ale zhruba tak 10 minut. To poznáte. Vytáhněte a nechte na mřížce zchladnout. To samé pak udělejte s těstem na ledovky. Na ně však použijte kolečko a vynechte perforaci. U ledovek by měly být všechny kousky stejné - plné. Jakmile bude hotovo, opět je dejte do trouby - na 10 minut. Nebo opět do chvíle, než se upečou do zlatova. Po vyndání z trouby nechte zchladnout.
  3. Můžete si vybrat čím linecké stromečky naplníte. Pokud vám ale mohu radit, sáhněte po džemu z černého rybízu. Jeho štiplavost a kyselost tvoří dokonalý kontrast ke sladké sušence. Opravdu skvělý je ten extra z Marks&Spencer, připomíná mi babiččin domácí. Jenom pozor - je dobré ho dopředu rozmixovat, protože se v něm nachází celé kuličky rybízu a ty vám mohou při spojování stromečků působit neplechu. Pokud máte rozmixováno, nezbývá než linecké stromečky slepit a následně nechat zatuhnout v lednici, nebo prostě někde v chladu. Před podáváním pocukrujte.
  4. S náplní do ledovek je to náročnější. S ledovkami je to vůbec náročnější. Takže se do toho pusťte teď hned. Já vím, že jste právě dodělali linecké, ale přeci nechcete v kuchyni strávit celý den!? Mléko, žloutek, cukr a mouku smíchejte a pomocí metly za stálého míchání v kastrůlku zahřívejte, než vše ztuhne na konzistenci pudingu. Jakmile se tak stane, sundejte kastrůlek ze sporáku a stále míchejte, aby se vám na krému nevytvořil škraloup. Je to únavné, ale nutné. Určitě do doby, než krém zchladne natolik, abyste si mohli líznout. Ale raději to nezkoušejte, budete ho ještě potřebovat… Je chladný? Pak do něj mixérem zašlehejte povolené máslo a cukr. A šlehejte. Jakmile máte hotovo, můžete kolečka začít slepovat a následně umisťovat do lednice, aby krém dostatečně zatuhl.
  5. Zatímco bude krém tuhnout, můžete si připravit mandle - nasekané je na teflonové pánvi na sucho opražte. Opatrně, aby se nespálily. Je důležité je opražit, chuť syrových mandlí se nikdy nemůže rovnat chuti takto upravených. Dejte mandle stranou a ve vodní lázni (já do hrnce s vodou zavěšuji mísu) nechte rozpustit hořkou čokoládu na vaření s máslem. Když se máslo i čokoláda roztečou, promíchejte, ať se pěkně spojí. Pokud je hmota příliš tuhá, přidejte máslo. Jakmile vám vznikne tekutý krém, stáhněte plamen (nebo otočte čudlíkem na nižší teplotu, že ano) a do čokolády namočte vršek koláčků, které tuhly v lednici. Ještě než čokoláda zatuhne, posypte čokoládový vršek opraženými mandlemi. A opět uložte do chladu.
  6. Tento recept pro vás připravil Petra Jansa.