Od Karolíny, expertky na výživu: Kokosová voda: Zázrak nebo dobrý marketing?

Voda z mladých kokosů se v posledních letech stala trhákem a třeskutě módní záležitostí. Všichni jí pijí s pocitem, že pro své zdraví dělají něco lepšího. Nicméně, po mystifikacích o nepřekonatelných zdravotních účincích kokosového oleje se řada lidí k benefitům kokosové vody staví skepticky. Je tedy tak skvělá, jak se říká?



Kokosová voda je téměř čirá tekutina, která pochází z mladých zelených kokosů. Postupem zrání se ve velkých mladých kokosech začne formovat hnědý ořech s tvrdou bílou dužinou, s jakým se setkáváme nejčastěji. Z této dužiny se potom vyrábí kokosové mléko, které je narozdíl od kokosové vody bílé, má větší energetickou hodnotu a obsahuje výrazně větší podíl tuku. Proto pozor na zaměňování kokosové vody a kokosového mléka.

Některé z benefitů kokosové vody jsou skutečně nadnesené. Nejčastejším mýtem je skutečnost, že neobsahuje tuky ani cholesterol. Jelikož se jedná o vodu a ta si většinou s tuky příliš nerozumí, je logické, že významný podíl tuku v kokosové vodě nenajdeme. Stejně zavádějící je informace o absenci cholesterolu. Ten je záležitostí živočišných tuků, nikoliv těch rostlinných, proto ho kokosová voda obsahovat nemůže a jedná se o marketingový tah.



Nicméně, faktem je vysoká schopnost hydratace, kterou voda z mladých kokosů bezpochyby má. Obsahuje anorganické ionty v podobných koncentracích, jako fyziologický roztok. Rozhodně to neznamená, že pokud kokosovou vodu nezařadíte do vašeho jídelníčku, připravíte se o nutrienty, které jinde nenajdete. Ve vysokých koncentracích jsou mikronutrienty, jako draslík nebo sodík obsaženy i v jiných potravinách, stejně tak vitaminy skupiny B. Na druhé straně vychlazená kokosová voda je, jakožto čistě přírodní iontový nápoj, v tropických vedrech ideální. Má velice nízkou energetickou hodnotu, zhruba 60 kJ na 100 ml, proto, pokud máte chuť na nápoj s příchutí, je mnohem lepší, než slazené minerálky, limonády nebo ovocné džusy.

Pokud sáhnete přímo po opracovaném mladém kokosu, který je čerstvý a má čistý povrch bez známek hnití, můžete si být jistí, že bude kokosová voda přesně taková, jaká má být. V Marks & Spencer navíc koupíte mladé kokosy s navrtaným otvorem a zátkou, proto se nemusíte nechat odradit představou, jak budete tvrdou skořápku rozbíjet. Kokosová voda v ořechu nemá tak dlouhou trvanlivost. Jedná se o čerstvý plod a stejně tak, jako ovoce, i mladý kokos se musí velice brzo spotřebovat, aby chutnal dobře.



Praktičtější a často i cenově dostupnější variantou s delší trvanlivostí je kokosová voda v plechovkách nebo PET lahvích. Při jejich nákupu byste ovšem měli být skutečně pozorní. S ohledem na poměrně vysokou cenu kokosové vody nezapomeňte důkladně číst obaly a kupovat si jen produkt, který je opravdu kvalitní. Často se pod názvem „coconut water” bohužel skrývá kokosová voda zředěná vodou a doslazená cukrem. V tomto případě už nemůžeme hovořit o čisté a přírodní chuti, ale také energetická hodnota může být úplně jinde, než by jeden čekal. Některé výrobky navíc pochází z koncentrátů. To znamená, že se z původní kokosové vody odpaří tekutina a sušina (prášek, který po vysušení výrobce získá) se pak v továrně opětovně rozředí vodou a plní do lahví nebo plechovek. V prodejnách Marks & Spencer najdete v PET lahvích čistou kokosovou vodu ošetřenou pasterací, která nepochází z koncentrátu, ale především je bez dochucovadel nebo přidaných cukrů. Obsahuje pouze malé množství kyseliny askorbové neboli vitaminu C, který má konzervační účinky a zabraňuje tak oxidaci nápoje a jeho kažení. Společně s pasterací ničí nežádoucí mikroorganismy. Přestože je tento nápoj čistě přírodní, s tepelným ošetřením přichází o část autentické kokosové chuti. Máte-li navíc citlivé chuťové buňky, mohla by vám kyselina askorbová v kokosové vodě vadit. V takovém případě sáhněte v chladícím boxu raději po výše zmíněném ořechu. Popíjení ledově vychlazené vody z „původního balení”, jehož nepravidelně opracovaný orosený povrch vám jemně máčí dlaně, je zážitek, který za tu cenu rozhodně stojí.



Tento článek pro vás připravila

Karolína Fourová.