Od Karolíny, expertky na výživu: Kdy sáhnout po vejcích z obchodu a jak je bezpečně skladovat?

Vejce patří mezi nutričně nejhodnotnější, ale zároveň nejdiskutovanější potravinu už po desetiletí. Nejprve se jedlo vajec hodně a pak byl dlouhou dobu cholesterol ve vejcích bubák číslo jedna. Dnes už se ví, že zas takové riziko nepředstavuje. Kolik vajec bychom tedy měli denně sníst, kdy je lepší sáhnout po kvalitním kupovaném vejci a jak vejce skladovat?



Cholesterol ve vejcích – strašák nebo přežitek?

Ovoalbumin, vaječná bílkovina, patří mezi nejlepší, které můžete do své stravy pravidelně zařadit. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit, a vstřebatelnost pro organismus je nejvyšší. Proto můžeme bílkovinu vaječného bílku nazvat jako plnohodnotnou.

Obava z vysokého množství cholesterolu, pocházejícího z vajec, je při zdravém rozumném stravování zbytečná. Pokud zařadíte do jídelníčku 2 vejce denně, v případě dětí a ohrožených osob 1 vejce denně, nemusíte se vysoké hladiny cholesterolu v krvi bát. Cholesterol, i když organismu ve velkém množství škodí, je zároveň nezbytný na syntézu hormonů nebo stavbu buněčných membrán. Tělo si proto více než 60 % potřebného množství cholesterolu vytváří samo, aniž bychom to tušili, zatímco s potravinami přijímáme zbylých 30 %. Pokud bychom ze stravy cholesterol vyloučili úplně, odpověď organismu by byla jeho nadprodukce. To je důvod, proč mohou mít lidé, kteří živočišné produkty jako jsou vejce, mléčné výrobky nebo maso nekonzumují, hladinu cholesterolu paradoxně zvýšenou.



Na tiramisu raději vejce z obchodu

Ať už sáhnete po vejcích domácích, z volného nebo bio chovu, nutričně ani chuťově příliš odlišná nebudou. Nepatrný rozdíl ale najdeme ve srovnání s vejci pocházejícími z chovu klecového, a to především na jaře a v průběhu léta, kdy jsou slepice s volným výběhem venku a mohou se pást na zelené trávě. Potom budou mít žloutky přirozeně sytou barvu, díky které budou domácí moučníky krásně žluté, a vejce mohou být i nutričně bohatší na esenciální omega-3 mastné kyseliny. Přestože jsou požadavky na britské klecové chovy ke slepicím mnohem velkorysejší a dopřávají jim větší prostor, než ty, na které jsme zvyklí od nás, v Marks&Spencer vajíčka z klecového chovu nehledejte. Ať se jedná o čerstvá vejce v chladícím boxu nebo ta, která byla použitá na výrobu nabízených potravin, všechna musí být od slepic z volného nebo ekologického chovu s přísnými welfare (tj. pohoda zvířat) pravidly. Na podmínky, ve kterých jsou zvířata u farmářů chována, je pečlivě dohlíženo. Výhodou vajec z monitorovaných chovů, ať už s volným výběhem nebo ekologických, je pravidelný veterinární dohled a také vysoké hygienické standardy. Proto odborníci doporučují kupovaná vejce ve chvíli, kdy chcete doma připravit zastřená vejce s tekutým žloutkem nebo italský dezert tiramisu, ve kterém se vejce používají zasyrova. V tomto případě jsou vejce z obchodu bezpečnější a riziko případné salmonelózy je podstatně nižší.



Jak správně skladovat vejce

Když si vajíčka donesete domů, nejprve je vybalte z papírového obalu a do lednice je vkládejte bez něj. Papírový obal obsahuje velké množství bakterií, které by vám mohly kontaminovat ostatní potraviny v lednici. Nezapomeňte také, že vejce nesmíte před uložením do lednice omývat. Omytím zbavíte pórovitou skořápku ochranného filmu. Mnohem snáz tak skrze ní prostoupí nežádoucí mikroorganismy a vejce se rychle zkazí. Vejce, které omyjete, musíte proto ihned vytlouct a spotřebovat.
Doba, po kterou zůstanou vejce v dobré kondici, závisí především na teplotě, při které je skladujete. Životnost jim nejvíce prodloužíte, pokud je uložíte v lednici dozadu, kde je konstantní teplota. Ačkoliv jsou v lednici přihrádky na vejce ve dveřích, kvůli jejich častému otvírání se v tomto místě teplota nejvíce mění.
Pokud si nedokážete bez vajíček na ošatce s osením představit velikonoční výzdobu, také v tomto případě myslete na správné skladování. Vařená vejce vydrží v lednici zhruba 10 dní, pokud je necháte ve vytopené místnosti na ošatce, může být jejich konzumace riziková už po 1-3 dnech.



Tento článek pro vás připravila

Karolína Fourová.