M&S vína oceněná Decanterem podle FoodMILLBlog


Jako každý rok tu máme hodnocení vybraných vín renomovaným Life-style vinařským magazínem Decanter a IWSC (International Wine and Spirit Competition). Selektoval jsem vína z rozsáhlého seznamu a snažil se je důkladněji popsat tak, abyste měli snadnější cestu při výběru toho správného vína, které Vám nejvíce zachutná.


Aglianico del Vulture, Messapi, Itálie, DOC, 2016
Stříbrná medaile IWC 2019

Tato modrá odrůda řeckého původu je ojedinělá. Zhruba před 3000 lety ji na jihu dnešní Itálie vysadili řečtí kolonizátoři. V dobách římského impéria patřila tato oblast pro pěstování místních odrůd mezi nejhlavnější. Odtud se vozila veškerá vína do imperátorského Říma. Oblast v okolí Avellina a Beneventa, což je oblast dnešní Kampánie, dává vynikající červené Taurasi a sousední region Basilicata zase báječné Aglianico del Vulture. Réva Aglianico del Vulture se pěstuje v poměrně chladných podmínkách na úbočí vyhaslé sopky ve výšce 760 m, což musí být pro místní vinaře náročná práce. Hrozny odrůdy Aglianico dozrávají tak pozdě, že je možné je sbírat až v listopadu. Sklízet dříve se nedoporučuje, neboť třísloviny jsou tak markantní, že je nelze přemoci. Vinaři Jeneve Williams a Dennis Verdecchia společně vytvořili toto plné robustní červené víno. Jak už bylo zmíněno, pochází z velice vulkanického a minerálního teritoria. Barva je sytě červená s čokoládovými odlesky. Po ochutnání ucítíte silnou chuť švestek, která přechází do čokolády a vyzrálých třešní. Zajisté je cítit minerální chuť, která dělá toto víno tajuplným. Mohutnost odrůdy Aglianica podtrhává zrání ve francouzských sudech. Můžete jej otevřít a pít hned, nebo ho nechat ležet a zrát, určitě tím nic nezkazíte. Toto víno patří mezi jedno z mých nejoblíbenějších z výběru červených vín Marks & Spencer. A rozhodně zde platí označení, které Aglianico dostává právem: “Barolo jihu”.


Malbec, VIÑALTA, Argentina 2017
Bronzová medaile Decanter 2019

Hrozny odrůdy Malbec pochází z vysokých argentinských hor poblíž města Mendoza. Vysoká nadmořská výška dává hroznům a celkové chuti vína čerstvost a svěžest, a proto je tělo této odrůdy střední s velice pulzujícím ovocným charakterem. Na první dojem chutná po švestkách, pak přechází do přezrálých, lesních jahod, které jsou zakončené kořením. Malbec se zdá velice všestranným, nejlépe se hodí k thajské a italské kuchyni. Tuto odrůdu, které nemá tak vysoké tříslo, ocení hlavně ti, kteří pijí červená, těžší vína pouze příležitostně.


Cabernet Sauvignon, Burra Brook, Austrálie, 2017
Bronzová medaile Decanter 2019

Cabernet Sauvignon rozhodně nechybí v hodnocení, ani v mém výběru oblíbených vín. Když budeme mluvit o Cabernet Sauvignon obecně, tak se tato odrůda řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější červená vína spolu s odrůdami Syrah, Pinot Noir a Merlot. Toto si vysloužila nejen svojí vůní a chutí, ale i dobrou adaptabilitou na různé klimatické podmínky a půdu. Burra Brook Cabernet Sauvignon je lákavé víno, které se pyšní svou rovnováhou a harmonií míchání různých viničních tratí. Každá z nich má jinou aromatičnost a jinou strukturu vyzrálosti. Díky zrání v dubových sudech získává charakter vína jemnou texturu a čerstvost. Chutě, které můžete po otevření cítit jsou velice specifické jako např. fialky a máta. Celý výsledný vjem Cabernetu nám dodá koncentrovaný styl vína plný lesních plodů. Díky této struktuře se víno perfektně hodí ke křupavé kachně a samozřejmě k různým salámům. Cabernet Sauvignon určitě zpříjemní nejeden podzimní večer.


RIOJA, Perez Burton, DOC, 2016
Bronzová medaile IWC 2019

Vinaři s dlouholetou tradicí Telmo Rodriquez a Pablo Eguzkiza vytvořili jemné víno s intenzivním červeným ovocem a bohatým kořením. Tento styl vína ukazuje kombinaci starých keřů odrůdy Tempranillo a Garnacha, která zrají ve francouzských sudech. Chuť zralého ovoce, koření a kakaa je hlavní podstata, kterou můžete cítit. Je zcela nežádoucí, že můžete v láhvi spatřit sediment při nalévání do sklenice, který dosvědčuje nefiltrování vína. Je to i jeden ze způsobů, jak se vyrábí odrůda Rioja, která si uchová svou originální chuť. Víno můžete pít hned, nebo archivovat, jelikož má velký potenciál zrání. Vřele se doporučuje k pomalu pečenému jehněčímu masu s rozmarýnem a tymiánovou omáčkou.


Valpolicella Ripasso, Cantina Valpantena, Itálie, DOC, 2016
Bronzová medaile Decanter 2019

Amarone della Valpolicella patří k nejznámějším červeným vínům v celé Itálii. Valpolicella Classico, nebo Valpolicella Ripasso je “mladší sestra” Amarone. Toto nádherné červené víno se vyrábí v italském regionu Valpolicella a pochází z místních sopečných vinic Valpantena. Valpolicella se skládá ze třech různých odrůd, které jsou: Corvina, Rondinella, Corvinone. Ripasso je metoda, která se vyrábí způsobem druhé fermentace vína Valpolicella s přidáním výlisků z právě stočeného Amarone. Proto je toto víno velice komplexní, bohaté a šťavnaté. Má neodolatelnou chuť po višních, švestkách a nechybí ani špetka exotického koření. Toto víno můžete párovat s vydatným masovým ragú a různými druhy sušených salámů. Svůdné Ripasso dává příležitost vychutnat si typickou chuť Amarone za zlomek jeho ceny.


Riesling Mineralstein, Německo, 2016
Bronzová medaile IWC 2019

Riesling rýnský je odrůda, která je stále na celém světě dost populární a právem se jí říká “král vín a víno králů“. Historie Rieslingu sahá až k 14. století. Riesling má své pevné kořeny kolem německé řeky Rýn, ale můžeme jeho počátky doložit i v rakouské vesnici Wachau a také Alsasku. Oceněný Mineralstein je víno, které Vás na první pohled ohromí. Barva je zlatě medová, chuť je osvěžující, minerální a na konci výjimečně delikátní s citrusovými tóny, které přesahují až do vyzrálých broskví, medu a lehkém koření. Po první skleničce máte chuť dát si hned druhou, protože má vybalancované aroma s kyselinkou a dlouhý minerální závěr. Takové víno se výborně hodí k mořským plodům, uzeným rybám, jako je losos a nepochybně bude perfektně doplňovat i sushi.


Chardonnay, Koha Gisborne, Nový Zéland, 2016
Bronzová medaile Decanter 2019

Koha Chardonnay pochází ze severního města Nového Zélandu Gisborne, které jako jediné na celém světě vítají ranní, sluneční paprsky jako první a den tu začíná nejdříve. Proto mě toto víno Koha Chardonnay velice zaujalo. Barva je zářivě zlatá a chuť je podobná meruňce, broskvi a má komplexní dochuť. Skoro máme pocit, že chutná po silném jasmínovém čaji. Toto víno nebylo vyškoleno sudem, tudíž si zachovalo svěží dojem s plnou pozvolnou dochutí. Pokud byste si chtěli toto víno vychutnat s nějakým pokrmem, tak určitě vřele doporučuji indický recept: “chicken tikka”, nebo ke grilovanému kyperskému sýru halloumi. Neváhejte ochutnat toto krémové Chardonnay, kde je bronzová medaile od Dekanteru zcela zasloužená.


Sauvignon Blanc, Koha Hawke`s Bay, Nový Zéland, 2017
Bronzová medaile IWC 2019

Sauvignon Blanc z Nového Zélandu je v poslední době mezi milovníky Sauvignonů velice oblíbený, proto jsem jej zařadil i do tohoto výběru i přes další jeden hodně podstatný fakt a to, že někteří špičkoví someliéři se někdy rozcházejí v názoru, který Sauvignon je lepší. Zda ten z Francie – Sancerre, Pouilly Fumé nebo novozélandský, který je velice aromatický a expresivní. Posouzení nechám na Vás. Oblast Hawke’s Bay, kde se mimo jiné pěstují i jablka je ideální pro výrobu této aromatické odrůdy Sauvignon Blanc. Na první ochutnání cítíte převládající citrusy a angrešt, který přechází do bylinek, jenž jsou pro tento novozélandský styl typické. Víno je opravdu lehké, suché a aromatické, proto se doporučuje párovat s kuřecím salátem, s bílými rybami a krůtím masem. Určitě je dobré ochutnat tento vyhlášený novozélandský Sauvignon.


Bordeaux, Sauvignon Blanc, Francie, 2017
Bronzová medaile Decanter 2019

Bordeaux je velice zajímavé město na řece Garonna ústící do atlantského oceánu, ale zároveň je to jedna z nejznámějších vinařských oblastí ve Francii pro pěstování vinné révy. Tento Sauvignon Blanc pochází z několika vinic z oblasti Entre-Deux-Mers v Bordeaux. Je suchý a čerstvý, angreštové chuti s nádechem bylin, které dělají toto víno velice elegantní. Skvěle doplní různé saláty a výborné je i k rizotu.


Článek pro vás zpracoval Milan Juřica.


Fotografie nafotilo Crea Studio.