Když to dá Petr, dáte to i vy: Chřestová polévka

„Všimli jste si? Nejen, že v obchodech už je chřest! V obchodech už je hodně druhů chřestu! A jelikož máme rádi chřest (nebo alespoň já ano), tentokrát jsem ho upravil do tekuté podoby.“ (Petr Jansa)

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 1 ks červené cibule
  • 10 g nesoleného másla
  • 120 g listového špenátu
  • 30 g medvědího česneku
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1/2 limetky (šťáva)
  • 100 ml smetany
  • 85 g krutonů s mořskou solí (již hotové)
  • pepř
  • sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Ne každý má sousedku jako já, která ať už tráví víkend kdekoliv v přírodě, vždy přinese nějaké plody do kuchyně a podělí se. Tentokrát to byl medvědí česnek (myslím, že není tak těžké ho najít kdekoliv, když víte jak vypadá) a možná ho seženete i na trhu. Každopádně, jak už jsem zmiňoval, jeho přítomnost v chřestové polévce není zásadní, můžete ho nahradit třeba klasickým česnekem. Co zásadní naopak je, je chřest. Já používám ten zelený, protože mi chutná a nemusí se loupat. Pokud však dáváte přednost bílému, nic vám nebrání. Pouze polévka nebude mít tak hezky zelenou barvu. Připraveni? Tak jdeme na to a za pár desítek minut bude hotovo.
  2. Nejprve si nakrájejte zeleninu. Začněte třeba cibulí, nakrájejte ji na malé kousky a odsuňte stranou. Nakrájejte i chřest. Odřízněte dolní část nožičky (vyhoďte) a také hlavičku (tu si dejte stranou). Chřest krájejte na malé kousky, řekněme půl centimetru.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibulku. Chvilku restujte a přidejte medvědí česnek. Přidávám celý, nekrájím, stejně se vše bude na závěr mixovat. Když se česnek smrskne, přidejte špenát a opět zpracovávejte, dokud čerstvé listy nezmění objem. Osolte, opepřete a přidejte nakrájený chřest. 3 minuty restujte a pak přidávejte po sběračkách vývar (můžete ho koupit hotový, nebo si ho jednoduše připravte den předem - stačí kuře, mrkev, celer, petržel, pórek, sůl a já přidávám bobkový list). Přidejte ho minimálně tolik, aby všechny ingredience byly ponořené. Nechte pozvolna vařit asi 15 minut.
  4. Hrnec s vývarem a povařenou zeleninou sundejte z plotny a jakmile se přestane vařit, použijte ponorný mixér a všechny ingredience rozmixujte do hladka. Chvilku to potvá, ale buďte trpěliví. Jakmile budete mít rozmixováno, vraťte hrnec na plotnu a snižte teplotu na polovinu. Po lžících přidávejte smetanu a vždy promíchejte. Na řadu přichází limetková šťáva. Logicky, čím více, tím kyselejší polévka bude. Já přidal všechnu šťávu, kyselost mi nevadí, naopak… Nechte ještě chvíli na sporáku.
  5. Zatímco polévka je již hotová, dejte si vařit malé množství osolené vody. Jakmile se začne vařit, přidejte hlavičky chřestu a chvilku vařte. Opravdu chvilku, než chřest získá opravdu výraznou zelenou barvu, ne déle. Slijte vodu a chřest zalijte ledovou vodou, aby nezšedl. Někdo používá led, já jsem na to líný. Věřte mi že ledová voda stačí.
  6. Teď můžete polévku servírovat. Jelikož není hustá a nic neudrží na hladině, chřest podávejte vedle na misce, stejně jako krutony. Ostatně, vždy je lepší, aby si každý nandal dle vlastní chuti. A tu vám přeju dobrou!
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments