Když to dá Petr, dáte to i vy: Vrstvený jablečný dort

Jsou chvíle, kdy byste si dali štrůdl. Nebo perník. Nebo snad radši harlekýn? Nebojte, nejste sami, kdo je nerozhodný. Já pro vás mám ale dort, díky kterému uspokojíte všechny své chutě.

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

2 hodiny

Ingredience

  • Korpus
  • 175 g nesoleného másla
  • 175 g hnědého krystalového cukru
  • 175 g hladké pšeničné mouky
  • 1 celé vejce
  • 3 lžičky mleté skořice
  • Krémová náplň
  • 400 ml šlehačky double cream
  • 100 ml šlehačky single cream
  • 100 g lískových oříšků
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • Jablečná náplň
  • 600 g jablek
  • 40 g hnědého krystalového cukru
  • 1 citron (šťáva)

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Zbožňuju skořici. Připomíná mi totiž hřejivý podzim, tu vůni spadaného listí, pošmourno, které mohu sledovat za oknem a přitom být v teple a suchu. Miluju lískové oříšky, které mi připomínají dětství, kdy jsem je s kamarády louskal za chalupou. A vcelku mám rád i jablka, která jsem vždy na podzim sbíral na naší rozlehlé zahradě do pytlů a s tátou je odvážel do výkupu, kde jsem za ně dostal pěkné kapesné na nová cédéčka. Dnes už je alej jabloní na zahradě pokácená, lískové oříšky jsou červivé a na sledování poušmourna za oknem není moc času. Naštěstí si všechny tyhle vzpomínky dokážu vyvolat pouhou vůní, nebo prostě chutí. Co vám budu povídat, tenhle vrstvený jablečný dort se šlehačkou a lískovými oříšky je prostě koncentrátem starých dobrých časů. A je skvělý.
  2. Celou výrobu začněte jablky, aby měly dostatek času na uvaření i následné vychladnutí. Budete potřebovat 600 g čistého opracovaného ovoce, takže si pořiďte raději 700 g surových jablek. Nejprve si dejte do středně velkého hrnce cukr a citronovou šťávu. Cukr se sice hned nerozpustí, ale to nevadí. Nechce cukr cukrem a vrhněte se na jablka. Ta rozkrojte na čtvrtky, zbavte je jadřince a bubáka (taky tomu tak říkáte i po třicítce?) a nakrájejte je na kostičky. Každou čtvrtku hned po nakrájení vhoďte do hrnce a dobře promíchejte s cukrovým citronem, aby jablka nezhnědla. Pokračujte tak dlouho, než budou nakrájená všechna. Poté dejte hrnec na plotnu, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 30 - 40 minut, než jablka změknou natolik, že vytvoří jakési téměř hotové pyré, ovšem se stále znatelnou strukturou jablkových kostek. Pokud vám připadá, že se jablka vaří až příliš a brzy se začnou připalovat, snižte teplotu na polovic. Ať tak či onak, určitě je však vždy jednou za pět minut promíchejte.
  3. Zatímco se jablka vaří, vrhněte se na těsto korpusu. Povolené máslo (hodně povolené, já ho nechal venku přes noc) smíchejte s cukrem a vytvořte hebké těsto. Přidejte vejce, zapracujte ho a když je směs opět hebká, postupně přidávejte mouku smíchanou se skořicí. Postupně proto, aby těsto nezhrudkovatělo. Nepotřebujete ani robota, vše jde krásně míchat vařečkou.
  4. Jablka by už mohla být uvařená. Pokud tomu tak je, sundejte je z plotny, sundejte pokličku a nechte je chladnout. Měla by mít konzistenci marmelády s kusy měkkých jablek.
  5. Teď přichází na řadu nejotravnější část receptu. Vezměte si pečicí papír, položte na něj dortovou formu bez dna a do ní dejte přibližně 1/5 korpusového těsta. Dobře ho rozprostřete, ať je vrstva všude stejně silná (cca 0,5 cm). Já na jeden plech vtěsnal dva korpusy, myslím, že na tom budete obdobně. Troubu mezi tím předehřejte na 200 °C a pokračujte vytvářením korpusů na druhém a třetím pekáči. Pokud máte pekáč jeden, samozřejmě můžete péct na etapy. Nebojte, zní to šíleně, ale je to vcelku snadná práce. Navíc, korpus se peče cca 10 - 14 minut, takže žádné dlouhé hodiny (hotový je, když kraj začne hnědnout). Těsto by vám nemělo zůstat. Pokud ano, klidně udělejte korpus navíc. Čím víc vrstev, tím bude dort zajímavější.
  6. Upečené placky nechte na pečicím papíru vychladnout. Studené jsou pevné a tvrdé, vlažné by se vám mohly polámat. A to nechcete. Troubu však ještě nevypínejte. Na další list pečícího papíru dejte lískové ořechy a nechte je v troubě asi 15 minut pražit, než zhnědnou. Po upražení je v cutteru rozsekejte a nechte vychladnout. Jablečná směs i placky potřebují také ještě chvíli, a tak se pomalu můžete vrhnout na krémovou náplň. Ta je velmi jednoduchá. Smíchejte obě smetany dohromady, přidejte cukr a šlehejte kuchyňským šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne pevná šlehačka, která zůstane v míse i ve chvíli, kdy ji otočíte dnem vzhůru. Jakmile máte ušleháno, přimíchejte do ní vařečkou asi 3/4 rozsekaných ořechů (větší části nechte na ozdobu vrchní části dortu).
  7. Pokud je vše vychladlé, můžete plnit. Je dobré si předem nakreslit, kolik kterých vrstev bude, abyste dokázali odhadnout kolik jablek a kolik šlehačky padne na jednu vrstvu, aniž by vám dva korpusy zůstaly nespojené. Vždy začněte jablečnou vrstvou. Já s pěti vrstvami měl tři vrstvy jablečné a dvě vrstvy šlehačkové. Jablky to přitom vždy začíná a na vrchu končí. Vrchní jablečnou část posypte odloženými lískovými ořechy a nechte v lednici nějaké 3 - 4 hodiny odpočívat, aby se korpusy nasákly z krémových náplní. Nejlepší je samozřejmě nechat dort v lednici přes noc.
  8. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.

Přidejte Hodnocení

wpDiscuz