Apple pie s pekanovými ořechy a karamelem od Cat & Cook

servings

Počet porcí

12 porcí

preparation

Doba přípravy

75 minut

Ingredience

  • Forma o průměru 23 – 26 cm
  • 1 balení křehkého těsta M&S
  • Máslo na vymazání formy
  • 8 – 10 jablek (ideálně Granny Smith)
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice / lžička přírodní skořicové esence
  • 30 g másla
  • 300 g slaného karamelu
  • 100 g pekanů
  • 1 vejce
  • Cukr krupice

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Těsto vyndejte z lednice, rozbalte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době ho položte na lehce pomoučněný vál a ještě trochu vyválejte. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se lépe umisťovalo.
  2. Těsto si podeberte – buď válečkem nebo rukama a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s dvoucentimetrovými odstupy a dejte na okamžik do lednice. Ze zbytku těsta si připravte ozdoby – záleží na vaší fantazii – můžete si vykrojit lístečky, srdíčka, uplést copánky nebo zvolit klasiku v podobě proužků.
  3. Nyní připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky (asi 1,5 cm). Ve větší míse je promíchejte s cukrem, skořicí a vanilkou. V širším hrnci rozehřejte máslo a přidejte jablka. Na nižším plamenu je restujte asi 15 minut. Důležité je, aby stále držely tvar. V závislosti na druhu jablek bude v hrnci přebytečná šťáva. Asi tři čtvrtiny slijte. Do jablek vmíchejte slaný karamel a takto připravenou směs navrstvěte na těsto. Navrch položte pekany.
  4. Nakonec koláč ozdobte připravenými ozdobami z těsta, potřete vejcem a lehce posypte cukrem, který na těstě hezky zkaramelizuje a vytvoří zlatou barvičku. Pečete v troubě na 180 stupňů asi 45 minut dozlatova.
  5. Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.

Přidejte Hodnocení

wpDiscuz